Uzman Veteriner Hekim
Veteriner Hekim ve Uzman Veteriner Hekim ünvanları Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tanınan ve yönetilen ünvanlar olup veteriner hekimlik mesleğinin icaresı 6343 sayılı kanun tarafından tanımlanmıştır. Bu kanunun ikinci maddesi şu şekildedir:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve sahip oldukları diplomalarını Ziraat Vekaletine tescil ettirilmiş bulunan her (Veteriner hekim) meslekini bu kanun hükümleri dahilinde serbestçe icra edebilir
Bu maddede Ziraat Vekalesi daha sonra Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı olarak değiştirilmiştir. Günümüzde ise son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı olarak değiştirilmiştir. Dolayısı ile mesleğin icrasında temel otorite bakanlık olup bu bakanlık 2 Mayın 2018 tarihinde VETERİNER HEKİMLİĞİNDE UZMANLIK EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ adlı bir yönetmelik yayınlamıştır.
VUS ile ilgili olan bölümleri hayata geçirilememiş olsa da VUS a paralel Uzman Veteriner Hekim ünvanı almayla ilgili geçerli tek hüküm bu yönetmeliktedir. Yönetmeliğin ALTINCI BÖLÜM, GEÇİCİ MADDE 1'i şu şekildedir:
26/11/2014 tarihinden önce veteriner hekimliğinde uzmanlık dalı olarak belirlenen alanlardan birinde doktora eğitimini tamamlamış olanlar ile bu alanlarda doktora eğitimine başlamış olanlardan eğitimlerini başarı ile bitirenlere talepleri halinde Bakanlıkça uzmanlık belgesi verilir.
Yani söz konusu tarihe kadar Doktora yapmış her Veteriner Hekim, bakanlığa başvurarak Uzman Veteriner Hekim ünvanı alabilmektedir.
Günümüzde bu istisnai yöntemi kullanan Doktor ünvanlı Veteriner Hekimler dışında Uzman Veteriner Hekim ünvanı almanın bir yolu yoktur ve VUS konusu olgunlaşıp hayata geçene kadar da olmayacak gibi görünmektedir.
Peki günümüzde Doktor ünvanı olmayan ama kendini Uzman Veteriner Hekim olarak tanıtan Veteriner Hekimlerin olayı ne?
Bu durum aslında 6343 sayılı VETERİNER HEKİMLİĞİ MESLEĞİNİN İCRASINA, TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ İLE ODALARININ TEŞEKKÜL TARZINA VE GÖRECEĞİ İŞLERE DAİR KANUN'un yürütülmesi ile ilgili günümüzde yaşanan aksaklıklara bir örnektir.
Kendisini [Uzman Veteriner Hekim olarak tanıtan kişiler genellikle hem VETERİNER HEKİMLİĞİNDE UZMANLIK EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ'ne aykırı davranmakla kalmıyor hem de 6343 sayılı kanunun 9. maddesinde yer alan aşağıdaki ifadeye de aykırı davranıyorlar.
(Veteriner hekim) ler, çalışma yerlerini ve ihtısaslarını bildirir ilanlar tertip edebilirler, ancak bunların propaganda ve reklam mahiyetinde olmaması şarttır.
Kendilerini sahip olmadıkları bir ünvan ile tanıtan veteriner hekimler veya veteriner hekim çalışanlarını sahip olmadıkları bir ünvan ile tanıtan veteriner muayenehaneleri, poliklinikleri veya hayvan hastaneleri tam olarak reklam mahiyetinde propaganda yapıyorlar. Asılsız reklam yapmayla ilgili farklı yasalar mevcut olmakla birlikte o kanunlar benim alanımın dışında yer aldığı için oraya değinmeyeceğim.
Devam edecek...